Circadin kan brukes av personer som opplever døgnrytmeforstyrrelser i forbindelse med jetlag....Les mer og kjøp din behandling her
Hvis man skal på ferie i en annen tidssone kan man bli rammet av fenomenet jegtlag som er en tilstand som oppstår når man reiser på tvers av tidssoner og dermed endrer på sin døgnrytme. Det kan være en meget irriterende tilstand hvor man har vanskeligheter med å falle I søvn eller våkner opp altfor tidlig. Dessuten kan man bli plaget av irritasjon, døsighet, tretthet eller mageproblemer.
Jetlagsymptomene kan være sjenerende fordi man kan få ødelagt de første dagene av sitt opphold. Noen venner seg hurtig til den nye tidssonen, mens andre kan ha større problemer med denne tilpasningen.
Jetlag er en tilstand som kan oppstå når man reiser på tvers av tidssoner. Det skjer fordi døgnrytmen endre seg, og man skal tilpasse seg en ny tidssone – noe som kan være vanskelig for mange mennesker. Jo flere tidssoner man krysser jo værre blir det å tilpasse seg. Noen klarer å venne seg til ny tidssone kjapt, mens andre kan bruke dager og til og med uker på endringen. Konsekvensene er at jetlag kan føre til redusert ytelse på jobb, i idrett eller generelt bare en forringet ferieopplevelse. De mest vanlige utslagene som jet lag gir er trøtthet og forvirring. Det er også vanlig å føle seg noe energiløs.
Hvis man kommer i skadet for å bli rammet at jetlag kan man forevente at man har vansker for å sovne, at man våkner opp for tidlig eller at man er trøtt hele tiden. Den indre klokken kan være helt ødelagt, og har man en sterk indre klokke kan det være svært tøft å tilpasse seg den nye døgnrytmne. Da kan man føle seg svært trøtt i løpet av dagen, ha økt irritasjon, få mageproblemer og også føle seg sløv. Får man ikke tilstrekkelig søvn pga jetlag kan man få symptomer som hodepine, konsentrasjonsvansker eller andre problemer som følge av søvnmangel.
I verden finnes det 24 forskjellige tidssoner. Din naturlige døgnrytme, kalt ciracidan rhytm, blir forstyrret når du krysser over disse tidssonene. Din interne klokke er utrolig viktig både for søvn, våkenhet og ikke minst helse. I tillegg til å kontrollere de to forrige nevnte faktorene, er også din indre klokke dypt involvert i å styre blodtrykk, kroppstemperatur, urinproduksjon, magehelse, fordøyelse og appetitt. Siden din indre klokke er tilpasset din lokale tid så er du sulten på morgenen og trøtt om kvelden. Når du krysser over tidssoner kan det ta sin tid for kroppen å justere til en ny døgnrytme.
Det er mest vanlig at mennesker over 60 år får jet lag, selv om alle kan få det uansett alder. Det er minst vanlig med jet lag hos babyer og småbarn. Det likevel ikke noe god forskning på dette pr nå.
Hvis man føler seg jetlagget etter en lang reise kan dette resultere i komplikasjoner fra de sjenerende symptomene som typisk følger i kjølvannet av jetlag. Det er derfor lurt å følge noen gode råd for å redusere jetlagsymptomene.
Det kan være fristende å drikke noe alkohol på flyet, men det er ingen god ide hvis man vil unngå jetlag. Dehydreringen som alkohol skaper kan forstyrre søvnen din enda mer. Dessuten er søvn skapt av alkohol ikke like god og dyb som hvis du er edru.
Det er viktig at man så kjapt som mulig prøver å komme inn i døgnrytmen på det nye stedet man er. Være ute i lyset om dagen i stedet for å sove. Sørg for å spise når det er måltidstid i den nye landet, og ikke forhold deg til gamle tidspunkt. Kommer du frem til destinasjonen om morgenen, så spis frokost, selv om du ikke har spist middag ennå. Kort fortalt, du skal raskest mulig følge alle deler av døgnet i forhold til hvor du er nå.
I en studie publisert i ”British medical Journal” i 1989 ble det rapportert at å bruke syntetisk melatonin tabletter kan assistere folk som reiser til å gjenopprettet normal søvnrytme. Studien rekrutterte 20 frivillige som reiste frem og tilbake mellom England og New Zealand, og disset ok en daglig dose med enten 5mg melatonin eller en placebo før, under og etter flyturen. De som fikk melatonin bruke 2.85 dager på å gjenopprette søvnrytmen, mens de som fikk placebok-pillen bruke 4.15 dager.
En metastudie utført ved MIT i 2005 kom frem til at for å behandle jet lag bør man innta en dose mellom 0.3mg og 5mg melatonin på den første dagen du reiser på det tidspunktet hvor du ønsker å sovne når du er fremme. Dette fortsetter man med ved leggetid noen få dager straks man er kommet frem. Melatonin fungerer best når man krysser minst fem tidssoner, og da østover.
Man kan i starten forsøke å forholde seg til rådene over og anta at man ikke blir rammet av jetlag. Det er også mulig å redusere problemene gjennom å bruke jetlag tabletter. Disse jetlag pillene skal inntas første gang allerede før man starter reisen. Dette skjer dagen før avreise. Da reduseres risikoen for å bli jetlagget, og man redusere også risikoen for å få de andre jetlagproblemen.