Kjønnssykdommer forårsakes av bakterier og virus, og overføres normalt fra ett individ til et annet gjennom ubeskyttet seksuell aktivitet. Dette gjelder enten samleie foregår oralt, vaginalt eller analt. Risikoen for å bli smittet vil dessuten øke med antall partnere du har ubeskyttet sex med.
Noen sykdommer kan dessuten overføres via kroppsvæsker (spytt og svette) og blod, og i sjeldne tilfeller kan seksuelt overførbare infeksjoner også smitte via tekstiler (for eksempel håndklær) og harde overflater (toalettseter, vannkraner, dørhåndtak).
Selv om de fleste kjønnssykdommer forløper forskjellig og har ulike symptomer, har de alle til felles at det tar noe tid før de utvikles. Man kan derfor lett smitte andre ettersom det kan gå uker, måneder og noen ganger år før man i det hele tatt blir klar over at man er bærer av en sykdom.
Hvis du har hatt ubeskyttet sex, eller du er redd for at du kan ha fått en kjønnssykdom på andre måter, er det lurt å ta en test hos din fastlege eller gynekolog. En slik test vil ikke bare gi deg sinnsro, men kan også avdekke om det er nødvendig med en behandling hvis uhellet først er ute. Husk at jo raskere du får behandling, desto mindre er sjansen for at du vil forårsake smitteoverføring til andre, og ikke minst oppleve ubehagelige komplikasjoner i fremtiden.
Tabellen under viser sjansen for å bli smittet med en gitt kjønnssykdom hver gang du har ubeskyttet sex med noen som er smittet.
Hva kan jeg gjøre for å unngå kjønnssykdommer?
Alle kjønnssykdommer smitter ved seksuell kontakt, og det beste du kan gjøre for å beskytte deg selv mot slike tilstander er derfor å bruke kondom. Dette gjelder spesielt i de tilfellene der du skal ha samleie med en ny eller tilfeldig partner.
Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer, og derfor det beste alternativet til seksuell avholdenhet. Det er imidlertid viktig å være klar over at også kondomer kan feile, og metoden vil derfor aldri være 100% sikker.
Et annet viktig tiltak mot seksuelt overførbare sykdommer er å påse at man har god hygiene. Enkelte bakterier og virus kan overleve på harde overflater i opp til 45 minutter, og grundig vask av hendene etter toalettbesøk er derfor et viktig forebyggende tiltak. Jevnlig påføring av hånddesinfeksjonsmidler når du har tatt på kraner, dørhåndtak, o. l. kan også langt på vei hjelpe deg å forhindre sykdommer.
Kjønnssykdommer – kvinner
Kvinner er generelt flinkere til å teste seg for kjønnssykdommer enn menn, og overfører derfor ikke smitte i like stor grad. Svært mange av disse sykdommene har dessuten mer alvorlige konsekvenser for kvinner, og det er derfor spesielt viktig for dette kjønnet å være oppmerksomme slik at eventuelle tilstander kan oppdages og behandles tidlig.
Blant de mer alvorlige konsekvensene som kan forekomme hos kvinner som følge av kjønnssykdommer er bekkeninfeksjon, infertilitet, kreft i underlivet, svangerskap utenfor livmoren og kroniske smerter i bekkenet.
Kjønnssykdommer - menn
Menn er normalt dårlige på å sjekke seg for seksuelt overførbare sykdommer, noe som kanskje kan forklares med at menn ikke føler seg like komfortable med å gå til legen for å snakke om sine problemer. I tillegg får menn også langt færre symptomer som indikerer at de kan ha en kjønnssykdom. For eksempel, ved klamydia smitte er det større sannsynlighet for at kvinner vil oppleve flere og mer merkbare symptomer enn det menn vil gjøre.
Dersom menn går med en kjønnssykdom over lengre tid og ikke får behandling, kan dette føre til betennelse i bitestiklene som igjen kan gi nedsatt befruktningsevne og i verste fall sterilitet.
Kjønnssykdommer - symptomer
Seksuelt overførbare sykdommer kan ha mange forskjellig symptomer, og flere av disse er ofte såpass milde og vanlige at man gjerne tror at det bare dreier seg om en forbigående bagatell.
Det er likevel 9 spesielle symptomer som ofte indikerer at du kan ha en kjønnssykdom, og det anbefales derfor at du tester deg dersom du opplever en eller flere av disse:
- Svie ved vannlatning
- Utflod fra urinrøret
- Endret farge, konsistens eller lukt på utflod fra skjeden
- Småblødninger under eller etter samleie
- Kløe eller utslett på kjønnsorganene
- Blødninger utenfor menstruasjonen
- Smerter ved samleie
- Blemmer og sår i eller rundt kjønnsorganene
- Hovne lymfeknuter
Symptomer på spesifikke sykdommer
- Klamydia: økt utflod fra skjeden, utflod fra penis, svie ved vannlating, bekkeninfeksjon, kløe på kjønnsorganene og småblødninger og/eller smerter i forbindelse med samleie.
- Gonoré: tykk, gulaktig utflod og smerter ved vannlatning
- Genital herpes: smertefulle blemmer og sår på kjønnsorganene, kløe og smerter/prikking på de aktuelle stedene før blemmene oppstår.
Kjønnssykdomtest: Hvorfor er det viktig?
Hvis du er usikker på om du kan ha en kjønnssykdom og opplever noen av symptomene beskrevet over, er det lurt å ta en test hos legen. Symptomene trenger ikke nødvendigvis bety at du er smittet av noe, men det er bedre å være på den sikre siden, spesielt med tanke på at enkelte sykdommer kan gi langvarige og alvorlige komplikasjoner.
Samtidig er det også viktig å huske på at du har etisk et ansvar overfor andre for å teste deg regelmessig når du har ubeskyttet samleie med forskjellige partnere. Norge har i årevis ligget på klamydia-toppen, og dette er ene og alene fordi nordmenn ikke er flinke nok til å teste seg for sykdommen og til å bruke kondom.
Hvor kan jeg teste meg for slike sykdommer?
Den beste og sikreste kjønnssykdomstesten er den du tar hos gynekologen eller fastlegen din. Her kan du sjekke deg for alle sykdommer på en gang, og dermed få riktig behandling mot den eller de tilstandene du eventuelt måtte lide av. Sykdomstesten vil normalt bestå av en underlivsundersøkelse etterfulgt av urinprøve og blodprøve.
For enkelte sykdommer vil du få svaret med en gang, mens for andre vil du måtte vente noen dager. Dette gjelder blant annet tester for HIV, hepatitt og klamydia der svartiden kan ta 5-10 dager.
Dersom du ikke ønsker å gå til lege eller gynekolog for å sjekke deg, finnes det også tester som du kan utføre hjemme. Dette gjelder først og fremst for klamydia og mykoplasma. Du kan blant annet bestille en klamydiatest her her.
Hvor kan jeg få en anonym behandling mot en kjønnssykdom?
JiscPress tilbyr diskré behandlinger for de fleste kjønnssykdommer. Slike behandlinger vil normalt bestå av velkjente antibiotika tabletter som skal tas over en kortere periode, men det kan også innebære andre medisiner som både eliminerer og forebygger plagsomme symptomer.
For å kunne motta en eventuell behandling mot en kjønnssykdom, må du først gjennomføre en enkel og uforpliktende online konsultasjon med en av våre leger. Informasjonen du oppgir i konsultasjonen vil bli brukt til å avgjøre om den valgte medisinen vil være riktig og trygg å bruke for din tilstand.
Hvis legen godkjenner din behandling, vil en resept sendes ut til vårt apotek, som deretter pakker og sender bestillingen i en diskré eske direkte til din oppgitte adresse. Dersom du på ferie og har behov for rask behandling, kan vi også sende bestillingen til ditt feriemål.