jiscpress.org
Hjem
Borrelia

Kjøpe Borrelia i Norge Uten Resept - Anmeldelser, Best pris

Borrelia

Borrelia, også kjent som borreliose, lyme borreliose, lyme sykdom og flåttsykdom, er en tilstand som er sterkt undervurdert og underdiagnostisert. Den kan være like vanskelig å påvise som å utelukke, ettersom symptomene ofte varierer i stor grad, og det er derfor god grunn til å anta at mange lider av en langt fremskreden borreliose sykdom.

Det er viktig at man får behandling raskt dersom man opplever potensielle borrelia symptomer etter at man har blitt bitt av flått. Hvis ikke, kan sykdommen bli livslang og i verste fall resultere i invaliditet. Hos JiscPress tilbyr vi nå Doxycycline behandling mot borreliose. Ved å fylle ut en online konsultasjon med en av våre leger, vil legen få tilgang til den informasjonen som er nødvendig for å kunne skrive ut en eventuell behandling til deg.

Doksycyklin Produsert av: Actavis

Doksycyklin er en av de mest brukte antibiotika-behandlingene mot borreliose. Den virker ved å hemme veksten av borrelia burgdorferi bakterien slik at immunsystemet ditt får tid til å eliminere sykdommen.

Mer informasjon

Hva er Borrelia?

Borrelia burgdorferi er en bakterie som forårsaker infeksjonssykdommen borreliose. Selve tilstanden blir imidlertid betegnet med begge navn. Borrelia kan fremkalle sykdommer i huden, nervesystemet, ledd, muskler og hjertet, og forekomsten av tilstanden er økende i Norge og Europe. Dette er fordi bestanden av selve bærerne av borrelia bakterien, flått, har hatt en kraftig vekst de siste årene.

Hva er flått og hvordan får man flåttbitt?

Flått, også kalt skogflått, skaubjønn eller tege, tilhører eddekoppfamilien og er små midd som suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker. De finnes i alle verdensdeler, men er spesielt tallrike ved kystområder. I Norge finnes de hovedsakelig langs kysten fra Østfold til Nordland. Flåtten angriper så snart snøen er borte, som regel mellom april og oktober, men den er spesielt aktiv fra mai til august.

Flåtten sitter som regel på høye strå, gress eller lignende og venter på at en potensiell vert skal passere. Forbena er formet som små kroker om gjør det enkelt å huke seg fast på et bytte. Når den fester seg på et menneske, vil den ofte vandre til steder på kroppen der det er fuktig, varmt og mørkt (for eksempel armhulene eller skrittet). Flåtten kan imidlertid også slå seg ned andre på deler av kroppen. Når den har funnet et passende sted vil den bite seg fast i huden og suge blod. Med mindre flåtten fjernes, vil den normalt suge blod i 7-10 dager før den slipper taket og faller av.

Hva gjør jeg hvis jeg får flåttbitt?

Det er liten grunn til å få panikk dersom du har blitt angrepet av flått. Selv om flåttbitt blir mer og mer vanlig i Norden, er det likevel sjelen at man blir smittet av borrelia bakterien. Man antar at i nærmere 98% av alle tilfeller der flåttbitt forekommer er ingen overføring av smitte, og man vil dermed heller ikke bli syk. Bare 2 av 100 flåttbitt medfører sykdommen borreliose.

Når du først du har blitt bitt er det viktig at du fjerner flåtten så fort som mulig, da dette reduserer risikoen for smitteoverføring. Det har tidligere blitt hevdet at en potensiell bakterieoverføring fra flått ikke skjer før 24 til 48 timer etter at man har blitt bitt. Nyere forskning konkluderer derimot med at en slik overføring skjer mye tidligere, muligens allerede etter bare noen timer.

For å fjerne flåtten kan du bruke pinsett eller en flåttfjerner som du kjøper på apoteket. Du kan også bruke neglene dersom du ikke har noe annet tilgjengelig. Dette er imidlertid ikke en anbefalt metode da det er større fare for at du ikke vil få med hodet når du drar av flåtten.

Ta tak i flåtten så nærme hodet som mulig og dra den rett opp med en langsom, men bestemt bevegelse. Du kan også vri pinsetten eller flåttfjerneren rundt. Dette gjør det enklere å få med hele hodet. Vask bittstedet med såpe, og legge på litt antibiotikaholdig sårsalve dersom du har det tilgjengelig (f. eks. Bacimycin eller Fucidin).

Kontakt lege umiddelbart dersom du får utslett rundt bittstedet.

Symptomer på borrelia

Utviklingen av borreliose skjer i 3 stadier. Jo tidligere du får behandling, jo lettere er det å bli kvitt sykdommen.

Stadium 1 (Tidlig sykdom med lokale symptomer):

De første symptomene på sykdommen oppstår gjerne 2-30 dager etter bittet. Den sikreste indikasjonen vil være Erythema migrans (EM), som er en rød ring rundt bittområdet. Det er imidlertid viktig å være klar over at ikke alle får dette utslettet. Mange får også influensalignende symptomer. I tillegg kan man få borrelia lymfocytom; en liten rødblå hevelse i huden som ofte oppstår på øreflipp, brystvorte eller pung.

En behandling på dette stadiet kan eliminere sykdommen raskt og dermed forebygge langvarig lidelse.

Stadium 2 (akutt nevroborreliose):

På dette stadiet har sykdommen spredt seg til andre vev og organer i kroppen, og vil derfor være vanskeligere å behandle. Mange har også mye smerter og plager på dette tidspunktet. Uheldigvis er dette det stadiet der det er lettest å påvise sykdommen, og de fleste får derfor ikke behandling før borreliosen har spredd seg.

Vanlige symptomer på stadium 2 er leddbetennelse, mer EM utslett, nedstatt allmenntilstand, utmattelse, leveraffeksjon, hjerteaffeksjon, lammelser (ofte ensidig lammelse i ansiktet), syke nervebaner (nevropatier), og andre nevrologiske symptomer.

Stadium 3 (kronisk borreliose):

Dette er klassifisert som sen, spredt sykdom. På dette tidspunktet har sykdommen vart over lang tid, ofte mer enn 6-12 måneder. Symptomene er i stor grad de samme som i stadium 2, og de kan gjerne komme og gå. Personer som har denne graden av sykdommen kan gjerne gå i lange perioder uten spesielle utslag. Symptomene kan imidlertid plutselig dukke opp igjen, ofte måneder eller til og med år etter det opprinnelige bittet.

System Stadium 1 (Tidlig sykdom) Stadium 2 (Spredt sykdom) Stadium 3 (Kronisk sykdom)
Hud Erythema migrans, rødblå kul på øreflipp, brystvorte eller pung Mer Erythema migrans utslett, hudforandringer Vedvarende hudforandringer
Muskler Smerter i muskler og ledd, artritt Leddbetennelse Forelenget/kronisk leddbetennelse, benforandringer
Nerver Hodepine Ansiktslammelse, tap av følesans Hjernesykdom,  hjerneskader, nerveskader, tap av følesans
Hjerte   Hjertebetennelse (karditt), AV-blokk, rytmeforstyrrelser Karditt, rytmeforstyrrelser, AV-blokk
Annet Influensalignende symptomer, hovne lymfeknuter, lett feber Nedsatt almenntilstand, utmattelse, leveraffeksjon Utmattelse, Bannwarth syndrom, betennelse i blod- og lymfekar, redusert hukommelse

Hvordan stilles diagnosen?

Det er ofte vanskelig for leger å stille en diagnose for denne sykdommen, nettopp fordi symptomene kan variere så mye fra person til person. Det vil imidlertid være historien om flåttbitt, samt de ovenstående symptomene, som gjerne vil få legen til å mistenke borreliose.

Dersom du også har det karakteristiske utslettet, erytema migrans, er det større sannsynlighet for at legen vil stille en borrelia diagnose raskere. Vær oppmerksom på at dette utslettet ikke alltid vil se ut som en målskive . Det er derfor alltid lurt å kontakte lege hvis du skulle oppleve en eller annen form for utslett etter et flåttbitt.

Hvis legen mistenker at du har borrelia, kan det ofte være nødvendig med en blodprøve for å kunne stille diagnosen med større sikkerhet. Antistoffer vil normalt kunne påvises 2-4 uker etter overføring av smitten, men i enkelte tilfeller kan det også gå opp til 8 uker. Dette betyr at selv om du har en borrelia infeksjon, er det ikke alltid at en blodprøve vil kunne påvise dette. Ettersom antistoffene også forblir i kroppen i årevis etter en overstått infeksjon, vil en slik blodprøve dessuten være positiv dersom du tester deg for et nytt flåttbitt senere. Dette betyr imidlertid ikke at du igjen er smittet av borrelia bakterien.

I tilfeller der det er mistanke om neuroborreliose (stadium 2), vil det være nødvendig å undersøke om det er borrelia i nervesystemet. Du vil derfor bli innlagt for en undersøkelse av ryggmargsvæsken.

Hvis sykdommen har nådd stadium 3 (kronisk neuroborreliose) vil en undersøkelse av ryggmargsvæsken bli supplert med scanning av nervesystemet.

Hvordan behandler man Borrelia?

Hvis sykdommen oppdages på et tidlig stadium, kan Borreliose normalt behandles med doksycyklin tabletter i 2-4 uker. Dersom sykdommen har nådd stadium 2 eller 3, vil det derimot være nødvendig med en mer intensiv medisinering. Pasienter vil derfor i de fleste tilfeller bli innlagt og få behandling med antibiotika-innsprøytninger.

Forebyggende råd og behandlinger

Du kan redusere risikoen for flåttbitt både for deg selv og andre ved å følge disse enkle rådene:

  • Pass på at gresset i hagen ikke blir for høyt, spesielt hvis du bor på landet.
  • Hvis du går tur i områder med høyt gress og mye busker, er det lurt å stappe buksebena ned i strømpene.
  • Sjekk hunder og katter for flått hver dag, og fjern eventuell flått som har festet seg. Flåtthalsbånd og flåttmiddel på husdyrene kan ofte gi en ekstra beskyttelse mot flåtten.
  • Sjekk deg selv og barna nøye hver dag. Spesielt i armhuler og rundt skrittet. Fjern eventuell flått så raskt som mulig.
  • Vær oppmerksom på mulige symptomer og kontakt din fastlege ved den minste tvil om smitte.

Kan jeg kjøpe behandling mot borreliose online?

Ja, hvis du opplever symptomer på borreliose på et tidlig stadium (stadium 1), kan du fylle ut en konsultasjon her. Dersom legen avgjør at dine symptomer tyder på en borreliose infeksjon, vil du få tilsendt en antibiotikakur med Doxycycline innen få dager. Vi tilbyr nå våre pasienter fakturabetaling, som betyr at du kan kjøpe din behandling i dag og betale senere. Alle våre medisiner blir pakket og sendt av et EU-godkjent apotek.

Hvis du har plagsomme og langvarige symptomer som kan tyde på borreliose, anbefaler vi deg å kontakte din fastlege omgående. Dette er fordi en sykdom på stadium 2 eller 3 vil kreve en sterkere behandling og tettere oppfølging enn det vi kan tilby her hos JiscPress.

Behandlinger
Doksycyklin
Pharma Check
var service til deg