jiscpress.org
HjemHudsykdommer
Helvetesild

Kjøpe Helvetesild i Norge Uten Resept - Anmeldelser, Best pris

Helvetesild, også kalt herpes zoster, er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppviruset, varicella-zoster. Sykdommen rammer ca. 10-30 % av befolkningen i løpet av livet, og kan forekomme i alle aldersgrupper. Det er likevel sjelden at unge mennesker får helvetesild, da det normalt oppstår hos personer over 60 år.

Vanlige symptomer på tilstanden er utslett, kløe og brennende smerter, som stort sett er avgrenset til ett område av kroppen. Symptomene går som regel over etter noen dager, men kan i enkelte tilfeller også vedvare i flere måneder og år. Sykdommen kan derfor være meget plagsom, selv om den ikke er en livstruende eller farlig tilstand. Nyere forskning viser også at det ikke er noen sammenheng mellom helvetesild og underliggende kreftsykdom, selv om man tidligere trodde at dette var tilfelle.

For personer over 50 år, finnes det nå en vaksine mot helvetesild som heter Zostavax. Det foreligger imidlertid ikke nok forskning til å avgjøre fordelen av denne vaksinen hos yngre mennesker. Slike pasienter tilbys derfor andre medisinske behandlinger som kan redusere sykdommens symptomer og smerter. Hos JiscPress, tilbyr vi 3 forskjellige legemidler mot herpes zoster.

Famvir Produsert av: Novartis

Behandller herpes simplex virus slik som herpes genitalis, munnsår og helvetesild. Lindrer symptomer raskt og kan brukes til å forebygge utbrudd. Famvir gir sjelden bivirkninger.

Mer informasjon

Valtrex Produsert av: GlaxoSmithKline - Pharma

Valtrex både forebygger og behandler utbrudd av herpes genitalis, helvetesild og munnsår. Den virker raskt og reduserer symptomer slik som kløe, svie, smerter og utslett. Valtrex kommer i tabletter a 500mg.

Mer informasjon

Zovirax (Aciclovir) Produsert av: 

Zovirax selges under navnet Aciclovir i Europa, og er en velkjent og populær behandling mot herpes og helvetesild. Den reduserer smerter og ubehag, og kan brukes til å både forebygge og helbrede utbrudd. Medisinen kommer i tabletter a 200 mg og 800 mg.

Mer informasjon

Hva er helvetesild?

Helvetesild er en reaktivering av varicella zoster viruset (VZV) som forårsaker vannkopper hos de fleste barn. Man må altså ha hatt vannkopper for å kunne få tilstanden.

Etter at vannkoppene er borte, kan deler av VZV-viruset bli liggende i en slags dvaletilstand i ryggmargens nerveknuter. Her kan viruset overleve i flere tiår før det plutselig våkner til liv og begynner å formere seg på ny i en nerve der det forårsaker betennelse. Viruset og betennelsen vil etter hvert følge nervetrådene ut til huden slik at man får et smertefullt utslett bestående av små væskefylte blemmer.

Helvetesild blir på tysk kalt for ”Gürtel Rose”, som betyr ”belterose”. Dette er et passende navn, da sykdommen normalt fremstår som et belte av rød utslett som gjerne følger nerven som kommer fra ryggmargen. I svært få tilfeller kan viruset også spre seg fra nerven og til andre deler av kroppen, men dette skjer kun hos pasienter med et svært lavt immunforsvar.

Hvorfor oppstår helvetesild?

Det finnes fortsatt lite informasjon om selve mekanismen bak helvetesild og de faktorene som reaktiverer sykdommen. Det man imidlertid vet, er at forløpet er omtrent det samme som ved et munnsår (herpes labialis).

Akkurat som VZV viruset, vil også herpes labialis bli liggende latent i kroppen etter at man er smittet. Viruset kan deretter plutselig aktiveres og gi utbrudd gang på gang, uten at man helt vet hvorfor.

Det er spesielt ultrafiolett bestråling som ser ut til å kunne reaktivere både vannkoppviruset og herpesviruset. Slik bestråling finner man normalt på høyfjellet og i solarium, og det kan derfor være lurt å skåne huden og ansiktet for disse omgivelsene dersom du er bærer av ett eller begge virusene. Bruk også gjerne en høy solfaktor dersom du skal oppholde deg ute på høyfjellet mens det er sterk sol.

Helvetesild kan ramme mennesker i alle aldersgrupper, men oppstår som oftest hos personer som er over 60 år. Barn som blir smittet med vannkopper før de fyller 1 år og personer med nedsatt immunforsvar er også i risikogruppen for å utvikle sykdommen. Dette gjelder spesielt pasienter med HIV, kreft, leukemi og personer som har vært igjennom en celle- eller organtransplantasjon.

Helvetesild symptomer

I forkant av et utbrudd, vil helvetesild ofte forårsake lette symptomer som hodepine, lysskyhet og generell sykdomsfølelse. Deretter vil man ofte kjenne kløe, prikking, svie og/eller smerter på et mindre område av kroppens høyre eller venstre halvdel. Symptomene vil som oftest forekomme i brystkasseregionen, men kan også oppstå på halsen, i ansiktet eller på armer eller ben.

Etter 2-6 dager vil man gjerne få et utslett bestående av små, væskefylte blemmer i det samme området som ubehaget startet. Disse blemmene kan over tid bli fylt med puss, og det er heller ikke unormalt at det forekommer små blødninger inni de.

Utslettet vedvarer som oftest i 3-5 dager, før blærene sprekker og det dannes små åpne sår som etter hvert får skorper. Skorpene vil normalt falle av etter 2-3 uker.

Enkelte personer kan være plaget av store smerter i uker eller måneder etter at skorpene har falt av. I disse tilfellene kalles tilstanden postherpetisk neuralgi, og det er spesielt gamle pasienter som får denne versjonen av sykdommen.

Kan helvetesild smitte?

Mange lurer på om helvetesild er smittsomt, og svaret er ja, denne sykdommen kan definitivt overføres til andre. Smitten er imidlertid den samme som for vannkopper, hvilket vil si at det kun er personer som ikke har hatt vannkopper som kan bli smittet, enten dette er barn eller voksne. Med andre ord, dersom du allerede har hatt vannkopper, er det ikke mulig å bli smittet av helvetesild.

Det er først og fremst væsken fra blemmene og sårene som smitter, da det er her viruset sitter. Smitten vil dessuten overføres som vannkopper og ikke som helvetesild. I motsetning til hva mange tror, kan sykdommen heller ikke overføres via luft, slik tilfellet er for vannkopper.

Mange er ofte svært bekymret for at smitten kan overføres til barn. Det er selvfølgelig en risiko for at dette kan skje, og barna vil være særlig utsatt for smitte dersom du klør eller tar på utslettet og deretter tar på barna med uvaskede hender. De kan også bli smittet dersom dere bruker de samme håndklærne.

Likevel kan det faktisk være bedre at barna blir smittet av vannkoppviruset når de er små, ettersom denne sykdommen er mye lettere og mindre farlig å få som barn enn som voksen.

Er helvetesild farlig?

Nei, helvetesild er vanligvis en ufarlig tilstand, men kan være meget plagsom og smertefull. Hvis utslettet oppstår i ansiktet, er det imidlertid viktig at du kontakter lege raskt, ettersom det kan angripe øynene. Helvetesild i ansiktet er spesielt problematisk da det i sjeldne tilfeller kan gi muskellammelser i de samme områdene som utslettet er.

Graviditet og helvetesild

Det er viktig at gravide kvinner som ikke har hatt vannkopper unngår å komme i nærkontakt med personer som har helvetesild. Vannkopper er en spesielt alvorlig sykdom for gravide, og kan ofte medføre sykehusinnleggelse og intensiv behandling. Dersom man får infeksjonen i første halvdel av graviditeten, kan den også i sjeldne tilfeller medføre alvorlige fosterskader.

Hvis du ikke har hatt vannkopper, kan du likevel være beskyttet mot sykdommen. Dette er fordi nærmere 80% av de som mener de ikke har hatt vannkopper allikevel viser seg å ha vært smittet av sykdommen på et eller annet tidspunkt. En enkel blodprøve kan vise om du er mottakelig for en infeksjon eller ikke.

Dersom du har hatt vannkopper og er gravid, er det ingen grunn til å frykte smitten, ettersom helvetesild ikke er farlig for mor eller foster. Barnet vil også være beskyttet av den immuniteten som mor har utviklet fra den tidligere vannkoppinfeksjonen.

Kjerringråd mot helvetesild

Det finnes et ukjent antall kjerringråd mot denne lidelsen. Den faktiske virkningen av disse er imidlertid ukjent, og de bør derfor brukes på egen risiko.

Perikumolje: Dette hevdes å være et godt kjerringråd mot helvetesild. Oljen kan kjøpes på apotek og i enkelte helsekostforretninger, og skal smøres direkte på vortene.

Bukkeblad-te: Denne teen skal kunne styrke sentralnervesystemet, og det også antatt at den virker mot helvetesild da den fremskynder helbredelsesprosessen og hindrer nervesmerter.

Linneagress: Linneagress har lenge hatt rykte på seg for å kunne hjelpe mot helvetesild. En neve av dette gresset skal trekkes i kokende vann i ca. 15 minutter, og deretter drikkes 2-3 ganger daglig.

Honning: Enkelte personer sverger også til honning som en effektiv behandling mot helvetesild. Honningen kan enten smøres direkte på de infiserte områdene eller på en kompress som deretter legges på utslettet.

Kan jeg få behandling mot helvetesild?

Hvis man får et utbrudd av herpes zoster, vil det først og fremst være viktig å holde utslettet/sårene rene for å unngå infeksjoner. Dersom du har store smerter kan du også ta smertestillende for å dempe plagene.

For å forkorte varigheten av utbruddet, samt redusere de ubehag som sykdommen ofte medfører, kan du bruke reseptbelagte medisiner slik som Valtrex tabletter eller Zovirax tabletter . Disse medisinene hindrer formering av viruset på kroppen og skal normalt brukes som en 7-dagers kur. Dersom utslettet har oppstått på øyet, kan du med fordel bruke Zovirax øyesalve.

Det er viktig at du starter en medisinsk behandling så raskt som mulig etter et utbrudd, gjerne innen 2-3 døgn etter at utslettet har oppstått. Behandlingen vil forkorte sykdomsforløpet, og kan også redusere risikoen for permanente nervesmerter.

Hvor kan jeg kjøpe behandling mot herpes zoster?

Herpes zoster må normalt behandles med et reseptbelagt legemiddel for at behandlingen skal være effektiv. Her hos JiscPress tilbyr vi Famvir tabletter , i tillegg til andre velkjente medisiner mot herpes slik som Valtrex og Zovirax. Du kan enkelt få tilgang til en av disse behandlingene ved å gjennomføre en rask og uforpliktende nett-konsultasjon med en av våre leger. Dersom legen av gjør at den valgte medisinen er riktig for din tilstand og trygg for deg å bruke, vil du få tilsendt behandlingen innen kort tid. Alle våre legemidler sendes fra er godkjent apotek i England, og vil dessuten være pakket i en diskré forpakning, slik at du trygt kan motta din bestilling både hjemme og på jobb.

Hos oss kan du dessuten handle med faktura, slik at du kan motta behandlingen først og heller betale senere.

Hva kan jeg gjøre selv?

Dersom du har fått helvetesild, er det flere ting du kan gjøre for å redusere eventuelle smerter og plager. Hvis utslettet oppstår i ansiktet, er det også viktig at du oppsøker lege raskt for å forhindre at det sprer seg til øynene.

  • Bruk løstsittende bomullstøy for å redusere berøringen av utslettet.
  • Dekk gjerne utslettet med kompresser som ikke kleber slik at det holder seg rent og tørt.
  • Dersom utbruddet forårsaker smerte eller kløe kan du ta en smertestillende og forsiktig smøre hvitvask eller hydrokortison (fås reseptfritt på apoteket) på utslettet. Bruk gjerne en bomullsdott.
  • Bruk en bakteriedrepende eller antiseptisk krem for å hindre infeksjon i utslettet. Effektive kremer vil være Bacimycin, Brulidine eller Pyrisept.
  • En ispose eller et kaldt omslag kan ofte lindre plager fra utslettet.
  • Pass på å ha god håndhygiene slik at du ikke sprer smitten videre til andre. Husk at helvetesild bare kan smitte som vannkopper til de som ikke allerede har hatt denne barnesykdommen.