jiscpress.org
Hjem
Hudsykdommer

Kjøpe Hudsykdommer i Norge Uten Resept - Anmeldelser, Best pris

Hudsykdommer

Huden har flere viktige funksjoner for å holde oss friske. Den er først og fremst et hylster som beskytter de indre organene fra verden utenfor. Den er også en viktig komponent i immunforsvaret, da den både oppdager og motvirker infeksjoner. I tillegg er huden det største sanseorganet vi har, og registrerer alt fra trykk, vibrasjoner og smerte til berøring og temperaturforandringer som kommer utenfra.

Ettersom huden fungerer som et skjold mot verden utenfor, er den også særlig utsatt for bakterier, virus og skadelige stoffer som kan forårsake uønskede tilstander. Det finnes i dag mer enn 3000 hudsykdommer i verden, og mange av disse kan påvirke livskvaliteten til de som blir rammet. Dette gjelder spesielt hvis sykdommene gir symptomer som kløe, svie eller irritasjon eller den medfører kosmetiske problemer.

I Norge er de mest vanlige hudsykdommene kroniske lidelser som Psoriasis, Eksem, Helvetesild, Rosacea, Akne, Vitiligo og Leggsår. Alle disse sykdommene oppstår av ulike årsaker.

Akne

De fleste mennesker vil på et eller annet tidspunkt i livet oppleve å få akne. Dette er helt normalt, og for de fleste vil kvisene bli raskt borte og dermed ikke utgjøre et stort problem. Hvis du derimot er sterkt plaget av akne og får arr etter store kviser, kan det være lurt å rådføre seg med lege om en eventuell medisinsk behandling.

Behandlinger: Tetracyclin | P-piller mot akne

Mer informasjon

Helvetesild

Helvetesild er også kjent som herpes zoster. Det er en hudsykdom som normalt forekommer hos personer over 60 år, og den forårsaker ofte smerter. I enkelte tilfeller kan imidlertid tilstanden også oppstå hos yngre mennesker. Sykdommen oppstår som følge av en reaktivering av vannkoppviruset VZV, og bør behandles raskt for å unngå langvarige smerter og plager.

Behandlinger: Zovirax (Aciclovir) | Famvir | Valtrex

Mer informasjon

Rosacea

Rosacea er en hudsykdom som typisk forårsaker rødhet i ansiktet. Utslettet kan både være smertefull og smertefritt, men for mange er det svært sjenerende. Rosacea kan ramme både hud og øyne. Det finnes behandlinger som kan redusere plagene med denne hudsykdommen.

Behandlinger: Tetracyclin

Mer informasjon

Hvordan er huden bygget opp?

Huden er med sine 1,5 – 2 kvadratmeter, kroppens største organ og består av tre lag. Det ytterste laget kalles overhuden (epidermis). Det midtre laget kalles lærhuden (dermis), og det innerste laget kalles underhuden (subkutis). Det er viktig å være klar over at alle lagene fungerer som en helhet og ikke som separate enheter.

Overhuden:

Epidermis, også kalt hornlaget gir beskyttelse mot omgivelsene og består av et tynt lag med hudceller. Hudcellene inneholder pigmenter som blokkerer ultrafiolett stråling og som samtidig gjør at vi blir brune i solen.

Lærhuden:

Dermis består av et tykkere hudlag som gir huden dens styrke, elastisitet og struktur. Det inneholder bindevev som er seigt og elastisk, i tillegg til svettekjertler, talgkjertler, hårsekker, fine blodårer og nerver. Dermis er den delen av huden som er ansvarlig for temperaturreguleringen i kroppen.

Underhuden:

Subkutis er den innerste delen av huden, og består for det meste av fettceller som isolerer og beskytter organene.

Hvorfor har ulike mennesker så forskjellig hud?

På samme måte som alle mennesker er forskjellige, vil også huden variere fra person til person. Noen hudtyper er dessuten arvelige, og det er derfor ikke uvanlig at familiemedlemmer har den samme hudstrukturen. Dersom din far eller mor har vært plaget med akne eller store porer, er det derfor også store sjanser for at du vil arve dette.

Huden deles normalt inn i 3 hudtyper. Denne inndelingen gjør det lettere å forstå hva slags hudpleie de forskjellige typene trenger, og hjelper oss samtidig med å vurdere hvilke sykdommer som de ulike hudtypene er utsatt for. Inndelingen gjør det også enklere å vurdere hvilke behandlinger som kan brukes på de forskjellige hudstrukturene.

Hvilken av de tre hudtypene man tilhører, vil først bli avgjort i puberteten når hormonforandringene inntrer. Under denne perioden vil huden forandre seg fra å være matt og småporet til å bli enten tørr eller fet eller en blanding. Dette er også hovedgruppene for de forskjellige hudtypene.

De forskjellige hudtypene

Tørr hud:

Talgkjertlene og porene for denne hudtypen er normalt små, noe som gjør at det produseres lite talg. Resultatet er en hud som lett blir tørr og som ofte klør og flasser. Mennesker med denne hudtypen er normalt bleke ettersom blodårene gjerne er sammentrukne, og huden er dessuten svært sensitiv for ytre påkjenninger (sol, vind, kulde, hudpleie- og sminkeprodukter).

Fet hud:

Den fete hudtypen har store talgkjertler og derfor forstørrede porer. Produksjonen av talg er også meget høy, som ofte gir en glinsende hud med en grå og gusten hudfarge. Blodårene utvides raskt ved ytre påkjenninger, noe som gjør at huden lett blir rød. Denne rødheten har en tendens til å bli vedvarende over tid.

Blandingshud:

Denne hudtypen har både tørre og fete partier. De fete partiene forekommer normalt i det som kalles T-sonen, det vil si panne, nese og hake. De tørre partiene oppstår derimot gjerne på sidene av ansiktet og på toppen og tuppen av nesen, samt rundt munnen.

Forskjellige hudsykdommer for forskjellige hudtyper

Det finnes dessverre mange hudsykdommer som kan ramme mennesker, og de forskjellige hudtypene kan ha en større eller mindre risiko for å få enkelte av disse. I Norge er det mange som sliter med den tynne og tørre hudtypen som lett sprekker, flasser og klør. Personer med en slik hud er særlig utsatt for å få eksem (spesielt håndeksem og kontakteksem), infeksjoner og atopisk eksem. Astma og allergier er også vanlig hos disse personene. Lidelsene er ofte arvelige og begynner gjerne som en forbigående matvareintoleranse som kan gi kolikk hos barn.

For personer med fet hud, forekommer lidelser som seborrisk eksem, rosacea og kviser (akne) relativt ofte. Andre hudsykdommer som er vanlig er psoriasis og virus- og soppinfeksjoner (for eksempel vorter og fotsopp). Risikoen for å bli rammet av rosacea og psoriasis vil dessuten øke med alderen.

Personer med blandingshud er ikke like utsatt for å få de ovennevnte sykdommene, selv om også disse kan bli rammet av hudproblemene som forekommer både hos den tørre hudtypen og den fete.

Behandlinger mot hudsykdommer

Selv om det finnes mange hudsykdommer som man kan bli rammet av, er den gode nyheten at det i dag finnes effektive behandlinger mot de fleste av disse. Kremer, salver, tabletter og injeksjoner blir ofte tilbudt mot tilstander slik som rosacea, akne, helvetesild, psoriasis, atopisk eksem og sopp- og virusinfeksjoner. I tillegg finnes det også et ukjent antall alternative behandlinger som lindre symptomene fra sykdommene.

Det faktum at det nå finnes behandliner gjør det lettere å holde de forskjellige sykdommene i sjakk, og de fleste kan derfor også leve et tilnærmet normalt og upåvirket liv selv om de er rammet.

Hos JiscPress tilbyr vi behandlinger mot hudsykdommene rosacea, akne, helvetesild og borreliose. Du kan enkelt få tilgang til den behandlingen som passer for deg ved å gjennomføre en online konsultasjon med en av våre leger. Konsultasjonen er helt uforpliktende og informasjonen du oppgir vil brukes av legen til å avgjøre om den valgte medisinen er aktuell for deg.

Dersom din forespørsel godkjennes av legen, vil en elektronisk resept bli sendt til vårt apotek. En autorisert farmasøyt vil deretter behandle og pakke din medisin i en diskré forpakning, og så sende den direkte til din leveringsadresse med ekspresslevering.

Hos JiscPress kan du nå handle med faktura, slik at du kan motta din behandling først og heller betale etterpå.

Tilstand
Akne Helvetesild Rosacea
Relatert informasjon
Kløe og utslett i huden
Pharma Check
var service til deg