jiscpress.org
HjemKjønnssykdommer
Herpes genitalis

Kjøpe Herpes genitalis i Norge Uten Resept - Anmeldelser, Best pris

Glad etter en herpes genitalis behandling

Herpes genitalis forårsakes av det meget smittsomme viruset, herpes simplex. Sykdommen angriper gjerne hud og slimhinner, og oppdages normalt som små væskefylte blemmer i større eller mindre grupper.

Det anslås at ca. 20% av befolkningen er bærere av viruset, men nærmere 80% av disse er ikke klar over at de er smittet. Dette er fordi sykdommen i de fleste tilfeller ikke vil gi noen symptomer. Symptomene kan også være såpass milde at du ikke merker at du er smittet.

Det eksisterer foreløpig ingen kur mot herpes simplex viruset, og personer som er smittet vil derfor alltid være bærere av sykdommen. Det finnes imidlertid flere medisiner som effektivt behandler symptomene. Hos JiscPress kan du raskt få tilgang til en behandling mot herpes ved å gjennomgå en diskré og uforpliktende online konsultasjon med en av våre leger.

Famvir Produsert av: Novartis

Behandller herpes simplex virus slik som herpes genitalis, munnsår og helvetesild. Lindrer symptomer raskt og kan brukes til å forebygge utbrudd. Famvir gir sjelden bivirkninger.

Mer informasjon

Valtrex Produsert av: GlaxoSmithKline - Pharma

Valtrex både forebygger og behandler utbrudd av herpes genitalis, helvetesild og munnsår. Den virker raskt og reduserer symptomer slik som kløe, svie, smerter og utslett. Valtrex kommer i tabletter a 500mg.

Mer informasjon

Zovirax (Aciclovir) Produsert av: 

Zovirax selges under navnet Aciclovir i Europa, og er en velkjent og populær behandling mot herpes og helvetesild. Den reduserer smerter og ubehag, og kan brukes til å både forebygge og helbrede utbrudd. Medisinen kommer i tabletter a 200 mg og 800 mg.

Mer informasjon

Hva er herpes?

Når man snakker om herpes, er det først og fremst to typer du gjerne tenker på: Herpes simplex type 1 (HSV-1), ofte referert til som munnsår, og herpes simplex type 2 (HSV-2) også kalt genital herpes. Begge tilfeller av sykdommen etablerer sin base i en nerverot i hud og slimhinner, og viser seg i form av små blemmer på huden. Både HSV-1 og 2 kan smitte ved hudkontakt, og man trenger ikke nødvendigvis å ha et utbrudd for at smitte skal finne sted.

Det er herpes genitalis som ofte blir stigmatisert som den farlige, smertefulle og skitne varianten av viruset, ettersom det er en kjønnssykdom som smitter via sex. Det faktum at sykdommen ikke kan utryddes gjør at bærere ofte betraktes som urene, både av seg selv og andre. I virkeligheten vil kun 1/3 av de som er bærere av herpes genitalis få utbrudd. Resten vil aldri oppleve noen symptomer. Viruset gir dessuten sjelden komplikasjoner, og sprer seg normalt heller ikke til andre deler av kroppen.

Medisinsk sett er det derimot munnsår som er den farlige varianten av viruset, til tross for at folk flest bare oppfatter det som plagsomt. Faktum er at det i enkelte tilfeller kan angripe både hornhinnen og hjernen og i verste fall føre til blindhet og hjernebetennelse. Dette er fordi personer med utbrudd har lett for å plukke på blemmene/sårene og deretter klø seg i øynene med uvaskede fingre. Munnherpes smitter dessuten mye lettere til andre deler av kroppen enn herpes genitalis. Dersom en person med et HSV-1 utbrudd gir oralsex til en annen person, kan viruset også smitte over som genital herpes. Munnsår er i tillegg den vanligste årsaken til smertefulle herpes utbrudd på fingre.

Hva er vanlige herpes symptomer?

Svært mange merker ikke at de er smittet av genital herpes, da de aldri får symptomer. Symptomene kan også være så små at man ikke legger merke til de. Et herpes utbrudd starter gjerne med kløe, svie, prikking eller brenning på huden eller slimhinnene ved kjønnsorganene, rundt endetarmsåpningen, på rompa eller lårene. Man kan også oppleve ubehag ved vannlating. Etter 2-3 dager vil grupper av små væskefylte blemmer komme til syne. Disse bærene vil deretter sprekke og det danner seg små, åpne sår som gror etter 7-10 dager. Ved første utbrudd kan det imidlertid ta opp til 3 uker før sårene leges. Mange opplever også generell sykdommsfølelse som slapphet, feber, muskelsmerter og hodepine under de første utbruddene. Menn kan dessuten få utflod fra urinrøret.

Det anbefales at du begynner på en behandling så snart du merker symptomene på et kommende herpes utbrudd. Jo tidligere du behandler det, jo mindre sjanse er det for at du faktisk får et utbrudd. Dersom du er plaget av stadig tilbakevendende smerter og blemmer, kan du også gå på en kontinuerlig lav-dose av en herpes medisin som f.eks Zovirax.

Hvorfor får man utbrudd?

Hos smittede personer kan herpes i underlivet ligge i dvale over lange perioder før det plutselig blir aktivt. Når dette skjer kan symptomene oppstå når som helst. Det er flere faktorer som kan bidra til at viruset blir aktivt:

  • Nedsatt immunforsvar, for eksempel ved en annen infeksjon (forkjølelse, influensa)
  • Fysisk og psykisk stress
  • Sollys på de utsatt områdene (spesielt solarium)
  • Alkoholinntak
  • Menstruasjon

Selve hyppigheten av utbruddene vil normalt avta over tid, og tidlig behandling med blant annet Valtrex medisin kan raskt redusere de potensielle plagene som symptomer ofte medfører.

Er herpes farlig for gravide?

Graviditet og herpes i underlivet har vært gjenstand for utallige undersøkelser og diskusjoner. Leger konkluderer likevel med at denne problemstillingen har svært liten risiko i Norge. Det er generelt sett ikke farlig å være gravid og ha herpes, og et eventuelt utbrudd vil ikke påvirke barnet på noen måte. Herpes er kun farlig for barnet dersom kvinnen blir smittet av viruset under selve graviditeten, spesielt hvis smitten forekommer i løpet av de tre siste månedene. Under slike omstendigheter kan viruset føre til alvorlig sykdom hos barnet.

Dersom kvinnen har utbrudd under fødselen er det 1-3% sjanse for at barnet vil bli smittet. Smittefaren øker imidlertid med 30-50% dersom det er snakk om et førstegangsutbrudd. I slike situasjoner kan moren enten behandles eller det kan foretas keisersnitt. Hvis barnet i verste fall blir smittet, kan det også behandles. Det er viktig å være klar over at både munnsår (HSV-1) og herpes genitalis (HSV-2) er like farlige for nyfødte, og man skal derfor alltid informere leger og jordmødre om at man er bærere av sykdommen før fødsel.

I de tilfellene der partner er bærer av viruset, men moren ikke er smittet, anbefales det at man avstår fra sex de tre siste månedene av svangerskapet for å unngå smitte.

Kan herpes genitalis kureres?

Herpes simplex er en gammel sykdom som har vært utbredt blant mennesker siden oldtiden. Tilstanden blir ofte omtalt som vår tids pest på grunn av sin smittsomhet, og blir av mange betraktet som en av de verste sykdommene et menneske kan få. I virkeligheten er herpes langt vanligere enn de fleste tror, og dersom man legger sammen antall mennesker som er bærere av herpes genitalis og herpes labialis (munnsår) anslås det at nærmere 100% av verdens befolkning er rammet.

Det finnes dessverre ingen permanent kur mot herpes simplex foreløpig, og sykdommen vil derfor være livslang hvis du først blir smittet. Det tilbys imidlertid mange effektive legemidler som både behandler og forebygger symptomer. Dermed kan du fint leve et normalt liv selv om du er smittet av viruset.

Hvilke behandlinger finnes det?

Hos JiscPress tilbyr vi tre av de mest brukte og populære behandlingene mot herpes simplex. Alle preparatene virker mot herpes genitalis, munnsår (herpes labialis) og helvetesild (herpes zoster), og både behandler og forebygger symptomer raskt og effektivt. Du kan enkelt få tilgang til en av disse behandlingene ved å fylle ut en online konsultasjon med en av våre leger. Informasjonen du oppgir i konsultasjonen vil bli brukt til å avgjøre om den ønskede behandlingen er riktig og trygg for deg å bruke. Dersom legen godkjenner forespørselen, vil en resept bli sendt til vårt apotek som deretter behandler og pakker medisinen i en diskré forpakning. Pakken vil så bli sendt direkte til din oppgitte leveringsadresse.

Hva kan jeg gjøre selv?

Det finnes flere tiltak du selv kan foreta deg for begrense risikoen for spredning og smitte når du har herpes:

  • Unngå samleie under herpesutbrudd.
  • Hold det berørte området rent under utbrudd for å unngå andre infeksjoner.
  • Ha god håndhygiene og unngå å plukke eller ta direkte på sårene.
  • Ved sterke ubehag kan det hjelpe med varme grønnsåpebad, saltvannsbad eller kuldepakninger (isbiter).
  • Fortell legen at du har herpes genitalis dersom du er gravid.
  • Bruk løstsittende bomullsundertøy og unngå trange klær i underlivsområdet.
  • Du er ikke pålagt å opplyse din partner om infeksjon, men det er likevel riktig å gjøre det.